Prešovská charita realizuje s Poliakmi a Holanďanmi projekt Návrat na cestu

29.09.2005 Prešov

Prešov 29. septembra (TASR) - Gréckokatolícka diecézna charita (GDCH) v Prešove s poľskými a holandskými partnermi realizuje s podporou Európskeho sociálneho...
Prešov 29. septembra (TASR) - Gréckokatolícka diecézna charita (GDCH) v Prešove s poľskými a holandskými partnermi realizuje s podporou Európskeho sociálneho fondu projekt Návrat na cestu. Počas obdobia dva a pol roka si budú vymieňať skúseností z aktivít zameraných na znižovanie nezamestnanosti bezdomovcov, ľudí závislých od rôznych látkok a klasických uchádzačov o prácu.

Dnes sa v Prešove uskutočnilo úvodné stretnutie členov projektovej rady, ktorá sa začala formovať od tohoročnej jari. Projektový manažér GDCH Eduard Malatinec informoval, že najprv si oni našli partnera v Poľsku a ten zas spolupracujúcu organizáciu v Holandsku.
Vymieňať sa budú skúseností získané z realizácie samostatných národných plánov. GDCH chce do vlastného projektu pod názvom Šanca na nový začiatok zapojiť bezmála 200 svojich klientov v piatich sociálnych centrách - v Prešove, Svidníku, Humennom, Snine a v Starej Ľubovni. Získala na to 10,6 milióna Sk, 80 percent tejto sumy z eurofondov, zvyšok zo štátneho rozpočtu.
Projektový manažér Spoločnosti pomoci sv. brata Alberta z poľského mesta Vroclav Jakub Kalinowski povedal, že oni na svoje aktivity dostali 1,4 milióna eur (asi 53 miliónov Sk). Poskytnú ich 350 klientom v svojich 11 pobočkách. Pre ich spoločnosť, ktorá má charakter mimovládnej organizácie, ide o prvú medzinárodnú spoluprácu takéhoto rozsahu.
Holandský partner, v projekte zastúpený organizáciou Stjiel, ráta s najnižšou zapojenosťou svojich klientov. Manažér Jurjen van Asperen zdôraznil, že cieľom nie je osloviť čo najviac ľudí, ale byť čo najefektívnejší. Svoj projekt zamerali na 50 bezdomovcov a vyjde na 250 tisíc eur, okolo 9,5 milióna Sk.
 

Vyberte región